Puzzelen voor gevorderden

13 juni 2011

Dat de Kraaienrit een blij festijn is, met veel dankbare deelnemers weten we inmiddels. Dat het voor zowel toeschouwers, meerijders, sponsoren en chauffeurs een zeer dankbaar evenement is ook. Maar weten we eigenlijk wat er voor nodig is om de rit ook daadwerkelijk plaats te laten vinden?


Elk jaar weer rijden de vrachtwagens van de Kraaienrit een flink aantal gemeentes door. Dit jaar rijdt de Kraaienrit door de gemeentes; Nootdorp, Den Haag, Pijnacker, Delfgauw, Rijswijk, Den Hoorn en Delft. Deze gemeentes zijn elk jaar onderdeel van de Kraaienrit. Toch proberen de vrijwilligers ieder jaar net een iets andere route uit te stippelen. Zodat het voor de deelnemers leuk blijft natuurlijk, maar ook om zoveel mogelijk mensen in de gemeentes de kans te geven mee te genieten van dit spektakel.

Reeds lange tijd van tevoren wordt er een route uitgestippeld. Dit gebeurt in eerste instantie op papier. Er wordt zorgvuldig gekeken naar wegen waar niet op gereden mag worden, eenrichtingsverkeer, kruispunten etc. Als de route in concept staat is hij zo een 50km lang en wordt er proef gereden. Dit gebeurt meerdere keren, zowel door de vrijwilligers, als door de politie. De Kraaienrit wil zich aan zoveel mogelijk regels houden, maar kan niet stoppen voor rode stoplichten. Het zou dus vervelend zijn wanneer er niet getest werd en er geen rekening gehouden werd met bijvoorbeeld flitspalen! Daarnaast wordt er natuurlijk ook gelet op bijvoorbeeld wegwerkzaamheden. Een stoet van 100 vrachtwagens die onverwachts voor een afgesloten weg staat, is natuurlijk geen optie. Als alle routes getest zijn en er geen obstakels meer te vinden zijn, wordt de route definitief bevestigd aan onder andere de gemeentes en kan het feest beginnen!

Klik hier voor meer leuke weetjes.